anydress logo zwart
Menu

Biaisband, hoe maak ik het zelf?

Biaisband wordt veel gebruikt om kledingstukken mee te kunnen zomen en/of decoratief af te werken. Biaisband is in feite niets anders dan een in drieën gevouwen dun reepje meerekkende stof: een breder middenstuk met twee naar binnen gevouwen flapjes.

Met biaisband is er vrijwel geen sprake van stofverlies bij het zetten van een zoom; de benodigde hoeveelheid stof is net zo groot als de ruimte tussen rand en eerste vouw van het band. Omdat de stof mee rekt, is het mogelijk mooi afgewerkte ronde zomen te maken in bijvoorbeeld de hals of mouwopeningen. Biaisband kan zo ingezet worden dat het van buitenaf (nagenoeg) onzichtbaar is; het kan ook decoratief gebruikt worden in een zichtbare rand.

Biaisband kun je kopen in diverse kleuren, materialen en breedtes. Maar je kunt het ook zelf maken! Dit doe je vooral als je je kledingstuk wilt afwerken met dezelfde stof. Een biaisband van dezelfde stof als je kledingstuk valt namelijk het minste op. 

Het bekende handige hulpje


Ook hier zijn diverse handige hulpmiddeltjes voor. Zoals een de metalen biaisband maker. Deze zijn aan te schaffen in diverse breedtes. Al met al kan dit qua kosten dus behoorlijk oplopen en persoonlijk werken ze voor mij absoluut niet. Onlangs stuitte ik op Pinterest op het volgende artikel ‘Printable biaisband maker’

‘Printable biaisband maker’


 
Ik heb de biaisband maker dus uitgeprint, uitgeknipt, in elkaar geplakt en uitgetest. En ik kan je zeggen, SUPER! Duidelijke omschrijving, even wat priegelen, maar het werkt. Je kunt hem ook uit iets dikker papier printen waardoor de biaisband maker wat steviger wordt. Op de blogpagina van The Scientific Seamstress kun je 2 printbare versies vinden. Ééntje in 0.5 inch (1.3 cm) of 1 inch 
(2.5 cm).

Biaisband maker
Doorvoeren en strijken

 
 

Wil je dus zelf bijpassend biaisband maken probeer deze optie dan eens. Ben benieuwd wat je er van vindt. 

Op de valreep van het schrijven van dit blog, kwam ik via Pinterest uit bij deze blog. Best een aparte manier om biaisband te maken.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.