anydress logo zwart
Menu
Linda in een tricot jurk, voor de spiegel in haar atelier, waar ze een selfie van zichzelf maakt.

6 tips om jurken te naaien van tricot stoffen

Jurken naaien met tricot stoffen

Het plezier van zelfgemaakte jurken op maat

Zelf een jurk naaien is een creatieve bezigheid. Het stelt je in staat om een unieke jurk te creëren die perfect past bij jouw lichaamsvorm en persoonlijke stijl. Voor vrouwen die al bekend zijn met de basisprincipes van kleding naaien, kan het naaien van een jurk op hun eigen maten een toffe uitdaging zijn. Maar wanneer je werkt met tricot stoffen, kan het proces een uitdaging worden.

De uitdaging van tricot stoffen

Tricot stoffen, ook wel bekend als gebreide stoffen, staan bekend om hun elasticiteit en rekbaarheid. Hoewel deze eigenschappen bijdragen aan het comfort en de pasvorm van de jurk, kunnen ze ook voor enige moeilijkheden zorgen tijdens het naaiproces. Tricot stoffen hebben de neiging om te verschuiven en te trekken, wat resulteert in uitgerekte naden en ongelijke zomen. Maar laat je niet ontmoedigen! Met de juiste technieken en tips kun je prachtige jurken naaien met tricot stoffen en je vaardigheden naar een hoger niveau tillen.

Bereid je voor op succes

Om succesvol te zijn bij het naaien van jurken met tricot stoffen, is een goede voorbereiding essentieel. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het creëren van een professioneel resultaat:

  • Kies de juiste tricot stof: Bij het selecteren van een tricot stof voor je jurk, let op de dikte en de stretch van de stof. Een medium-gewicht tricot zoals een katoenen tricot met een goede rek is ideaal voor jouw eerste tricot jurk.

  • Gebruik de juiste naald en stiksteek: Gebruik een stretchnaald en een rekbare stiksteek (bijvoorbeeld de flauwe zigzagsteek) om ervoor te zorgen dat de naden flexibel blijven en niet breken bij het dragen of wassen van de jurk. Gebruik liever niet de tricotsteek van je naaimachine. Als je per ongeluk iets fout stikt, is deze heel erg lastig uit te halen. 
  • Gebruik spelden en gewichten: In plaats van alleen spelden te gebruiken om de stof op zijn plaats te houden, kun je ook gewichten gebruiken. Leg gewichten op de stof om te voorkomen dat deze verschuift tijdens het knippen en naaien.
  • Gebruik een stikkende zigzag of tweelingnaald voor de zoom: Een stikkende zigzag of een  tweelingnaald geeft een rekbare afwerking aan de zoom van je tricot jurk. 
  • Let op de rekrichting van de stof: Tricot stoffen hebben een rekrichting, wat betekent dat ze meer rekbaar zijn in één richting dan in de andere. Behalve bij een 4-way stretch. De naam zegt het al. Deze rek alle 4 de zijden evenveel. Zorg ervoor dat je de patronen van je jurk langs de juiste richting van de stof legt, zodat de jurk comfortabel en goed past.
  • Twijfel je? Maak een proefmodel: Als je nieuw bent in het naaien met tricot stoffen of als je een ingewikkeld patroon hebt, overweeg dan om een proefmodel te maken met goedkope stof voordat je met je definitieve stof aan de slag gaat. Dit geeft je de mogelijkheid om eventuele aanpassingen of verbeteringen te maken voordat je aan je echte jurk begint.

Het naaien van jurken met tricot stoffen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste technieken en voorbereiding kun je prachtige resultaten behalen. Kies de juiste stof, gebruik de juiste naald en stiksteek, let op de rekrichting en maak gebruik van de juiste afwerkingsmethoden. Vergeet niet om een proefmodel te maken indien nodig. Door deze tips toe te passen, kun je je vaardigheden verbeteren en zelfverzekerd je eigen jurken op maat maken.

Wil je je vaardigheden in het naaien van jurken met tricot stoffen naar een hoger niveau tillen? Meld je dan aan voor het online leslokaal “Jurk in 1 dag”. Leer stap voor stap hoe je een jurk op maat kunt maken met tricot stoffen en ontwikkel je vaardigheden als naaister. Klik hier om je in te schrijven: link naar online leslokaal Jurk in 1 dag.

Veel plezier en succes met het naaien van prachtige jurken op maat met tricot stoffen!

 

Liefs Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.