anydress logo zwart
Menu
Atelier Any Dress

Verhuizing van je bedrijf, wat kun je er van leren?

Deze keer heb ik besloten een persoonlijk blog te schrijven. Een blog over een het proces wat ik de laatste tijd heb doorlopen. En waarin ik vast niet de enige ben. Zelf ben ik dan onderneemster, maar de geleerde lessen zijn ook zeker toepasbaar als je geen onderneemster bent.

Verhuizing

Zoals jullie weten ben ik inmiddels terug verhuisd naar mijn thuisatelier. Even voor degenen die het verhaal niet kennen. Mijn bedrijf is gestart in de grootste slaapkamer in ons huis. Toen ik daar na de nodige aanpassingen uitgroeide hebben wij onze garage compleet verbouwd en geïsoleerd, zodat deze als atelier gebruikt kon worden.

5 jaar geleden gingen de zaken zo goed, dat ik uit mijn jasje groeide en heb ik het atelier verhuisd naar Vlaardingen. Nu ben ik dus weer terug in het thuisatelier.

Vragen

Wellicht vraag je je af wat hiervoor de reden is geweest. Wel iedereen is inmiddels welbekend met het fenomeen Corona. Mijn inkomsten zijn zo significant gedaald dat het bedrag wat er aan huur betaald moest worden bijna niet meer op te brengen was.

Ook zit ik al 3 maanden in mijn eentje in een groot atelier waar jullie en cursisten niet welkom zijn (terwijl het daar wel voor bedoeld is) waarvoor ik dus wel betrekkelijk veel kosten maak. En dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd en mijn gevoel zegt helaas ook niet de laatste keer.

Daarnaast is mijn financiële buffer na een jaar inmiddels zo ver geslonken dat ik wil ik kunnen overleven deze drastische beslissing moest nemen.

Beslissing

Zo’n beslissing neem je niet even zo tussen neus en lippen door. In mijn geval is deze in de kerstvakantie gevallen. Je gaat wikken en wegen. Waarom wel, waarom niet. Lijstje voor, lijstje tegen. Maar de grootste vraag, past het eigenlijk wel. Ik ging natuurlijk niet voor niets weg 5 jaar geleden. En nu heb ik meer leerlingen dan toen.

Veranderde situaties

Met een schaaltekening en alle meubels op schaal getekend blijkt dat het allemaal past. Alle benodigde kasten kregen een plek en er hoefden slechts 3 kleine concessies gedaan te worden. Namelijk 1 statafel minder, printer in het thuiskantoor zetten en wat kleinere tafels voor de cursisten.

Waarom deed ik dit dan niet 5 jaar geleden? 5 jaar geleden werd een gedeelte van de garage nog als fietsenschuur gebruikt, had ik ander soort kasten en tafels waardoor ik de benodigde mogelijkheden niet zag. Daarnaast lagen er andere toekomst plannen dan nu en had ik het gevoel dat het professioneler zou zijn als ik mijn bedrijf uit mijn huis zou halen.

Dat was dan dus ook een twijfel om weer terug te keren. Buiten het feit dat het toch wel enigszins als falen voelde. Want ja, je gaat weer terug. Terwijl je natuurlijk graag vooruit wilt.

De werkelijkheid heeft echter aangetoond dat ik zichtbaarder ben geworden, de afgelopen jaren. En dat terwijl mijn bedrijf niet op een zichtbare plek gevestigd was. Dit betekend dus dat je vestigingsplek zeker niet alles bepaald.

Juiste beslissing

Het grappige is dus dat ik de enige was die de minpunten van het terugverhuizen zag. Enigszins bezorgd vertelde ik mijn cursisten over de verhuizing. Bang dat ik wellicht cursisten zou verliezen, ondanks dat er slechts 7 kilometer verschil tussen beiden locaties zit. Niet bleek minder waar.

Meerdere cursisten gaven aan juist blij te zijn, dat ik door deze keuze hen in elk geval les kan blijven geven. En falen, hoezo falen. Juist een hele krachtige en moedige beslissing. Van deze reacties leerde ik vooral dat het eigenlijk heel slim is je cursisten te informeren en uit te leggen waarom je deze beslissing neemt. De reacties zorgen er namelijk voor dat je zelf ook een andere kijk op de situatie krijgt.

Al snel na het nemen van de beslissing kwam dan ook het gevoel dat ik er juist aan deed. Er viel een last van mijn schouders qua financiën. En nu, nu ik in mijn nieuwe ruimte zit en deze blog zit te schrijven is het oké. Het voelt goed, slim, verstandig en knus. Op naar een nieuwe fase van het ondernemen. En hopelijk mag ik jullie snel weer ontvangen op deze plek.

Lfs Linda

12 reacties

 1. Ik vind het ook een hele goede stap van je . Het atelier is heel gezellig en knus. En we kunnen hier prima les krijgen. Heel veel geluk en plezier op deze mooie plek. En als het weer kan en mag kom ik ook.

 2. Beste Linda,
  Wat heb je een verstandige beslissing genomen! In deze onzekere tijd is de huur van een pand als een molensteen om je nek. Zelf heb ik een salon aan huis, ben nu ook zo blij dat ik ondanks dat ik geen enkele steun kreeg nu wel weer door kan gaan. Ik wens je weer veel werkplezier en creatieve uren in je vernieuwde atelier😃

  1. Dank je wel voor je reactie. Ja het zijn gekke tijden momenteel. Maar we gaan weer leuke nieuwe en creatieve dingen doen in het atelier. Voor jou ook fijn dat je sinds kort weer aan de slag mag. Jij dus ook veel werkplezier.

 3. Je bent een kanjer ✨🧩✨
  ondernemen is puzzelen met omstandigheden die veranderen.
  Jij wist de bruikbare stukjes te vinden….nodig om jouw plaatje compleet te krijgen.
  en dat is wat je gedaan hebt. ✨👍🏼✨

 4. Wat een goed, dapper besluit Linda! En wat mooi beschreven. Alleen maar iets om trots op te zijn. Corona zet alles op z’n kop, wat jij doet is niet falen, dat is je bedrijf redden! En als die rotzooi eindelijk voorbij is, kom ik heel graag een keer een workshop bij je volgen 🙂

  1. Dank je wel voor je lieve compliment Maaike. Inmiddels ben ik ook heel trots hoor en ik hoop je dan heel snel in het atelier te zien. Lijkt me gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.