anydress logo zwart
Menu
Blog Cirkelrok

Mist de cirkelrok nog in jouw basisgarderobe? Zo maak je hem!

Afgelopen vrijdag won de drang om mijn basisgarderobe aan te vullen met een cirkel rok het van mijn plichtsbesef c.q. zelfdiscipline om mijn to do list qua werk in te korten.

Ik had een shirtje gekocht bij Marjolein en wilde hier graag een passende rok bij. En dan met name qua kleur.  Omdat de basis van het shirtje zandkleurig is en ik een lichte huid heb, wilde ik wat contrast toevoegen om het T-shirt beter tot zijn recht te laten komen.

Zo koos ik dus voor de kleur Kobaltblauw. Graag wilde ik een cirkel rok vanwege het zwierige en vrouwelijk gevoel. En door een onlangs gekochte rok met een tailleband van 10 cm hoog elastiek wist ik dat ik iets vergelijkbaars wilde omdat het elastiek niet omvouwt in de taille. Daardoor ontstaat er niet zo’n optische richel in je buik die er bij smaller elastiek wel is.

Hoe maak je een cirkel rok?

Het ontwerp was dus geboren, dus ging ik aan de slag om het patroon te maken.

  • Voor de tailleband nam ik mijn taillewijdte en verminderde deze met 10% rek. Tekende hem 20 cm hoog, zodat ik hem dubbelgevouwen aan de rok kon zetten.
  • Voor de rok nam ik mijn taillewijdte (83 cm) en trok met een potlood en een touwtje een kwart cirkel op 83/6,28 = 13,2 cm hoogte voor de taillelijn. De lengte van de rok wilde ik graag op 65 cm, dus tekende ik op 65+13,2 = 78,2 cm hoogte een cirkel voor de rok lengte.
  • Qua stofkeuze kwam ik uit op een Kobalt blauwe French Terry. Deze heeft een mooie stevige kwaliteit waardoor je echt een mooie rok krijgt.
  • Ik knipte de rok uit met 1 cm naad. Ook voor de zoom gebruikte ik 1 cm naad.
  • Stik vervolgens de 2 zij naden, stik de zij naad van de tailleband. Vouw de tailleband dubbel (met de verkeerde kanten tegen elkaar) en stik deze in de rok opening. Ik stikte de taille naad naar beneden vast met een stikkende zigzag en zoomde vervolgens de rok met 1 cm en stikte deze ook door met een stikkende zigzag.
  • Een uurtje later was daar mijn cirkel rok die mijn basisgarderobe een beetje meer compleet maakte.
  • Indien je voor een dunnere stof hebt gekozen, is het noodzakelijk de rok eerst 24 uur te laten uithangen. Na de 24 uur knip je de zoom gelijk en werk je deze als hierboven af.

 

Heb jij nu ook de smaak te pakken en wil je meer patronen op maat maken? Dat kan al voor maar €69 per maand! In 10 maanden tijd leer je rokken, broeken, jurken en blouses tekenen. Klik hier om je op te geven.

 

Lfs Linda

Wil jij in het vervolg geen blog missen?? Schrijf je dan direct in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.