anydress logo zwart
Menu
Blog Naaifrustraties

Jij hebt toch zeker geen naai-frustraties?

Raak jij soms ook volledig gefrustreerd van de dingen die je aan het leren bent op naaigebied. Balen is dat hé. Want daardoor raakt het gevoel dat het ook zo leuk is behoorlijk ondergesneeuwd. Maar zoals mijn vriendin altijd zegt ‘Je kon ook niet ineens fietsen, dat kost tijd en vraagt oefening’.  

Leren kost tijd.  

Zo blijkt uit onderzoek dat je pas na 10.000 uur een vaardigheid beoefenen, je het hele spectrum van deze vaardigheid onder de knie hebt. Onthoud je lichaam na 200 herhalingen pas de juiste uitvoering van een bepaalde oefening en heb je 30-40 uur nodig om blind op je toetsenbord te kunnen rammelen.  

Tips. 

Oftewel de genoemde frustraties kun je beter leren vermijden of er mee om leren gaan. Onderstaand geef ik je 8 tips die je daar hopelijk mee kunnen helpen.

 • Ga een rondje lopen.

  Raak je gefrustreerd achter je naaimachine ga er dan even achter vandaan en maak een korte wandeling. Blijf niet achter je machine zitten om jezelf verder te frustreren, maar ontspan even en pak het daarna rustig weer op. Meestal lukt het dan namelijk wel.
    

 • Plan je naaiwerk.

  Wil je een kledingstuk voor een bepaalde datum of gelegenheid af hebben, plan dan je tijd om het kledingstuk te maken. Hou rekening met onverwachte gebeurtenissen en begin niet vandaag als het morgen af moet zijn. Weinigen lukt het om dan je perfecte kledingstuk in elkaar te zetten. Gun jezelf dus vooral tijd.

  Ziet het er twee weken voorafgaand aan de betreffende datum uit dat je het misschien wel, maar misschien ook niet gaat redden. Zorg dan voor een back-up.
   

 • Wees niet perfectionistisch.

  Maak je kledingstuk zo goed als je kunnen is op dat moment. Ga je op elke millimeter letten, dan kun je er zeker van zijn dat je jezelf frustreert. Daarnaast zien anderen niet wat jij ziet en ben jij 90 % strenger voor jezelf dan anderen.
   

 • Zoek nieuwe inspiratie.

  Wil het ff niet zo lukken op de dag dat je besloten of ingepland hebt om te gaan naaien. Dan geldt ook hier punt 1, maar je kunt ook even je aandacht verleggen door nieuwe inspiratie op te doen op Pinterest, een mooie glossy of 10 minuutjes een kopje thee of koffie drinken in de tuin. Even de aandacht verleggen en nieuwe inspiratie opdoen voor wat je nog meer voor moois kunt maken als dit project strakjes af is.
   

 • Vergelijk je hobby met een andere hobby’s.

  Net als het fietsen eigenlijk. Het kost tijd om ergens goed in te worden en nog meer tijd om jezelf constant te verbeteren. In plaats van jezelf te frustreren, wees trots op wat je al hebt bereikt en geniet van wat er nog komen gaat en de steeds mooiere dingen die je gaat maken. Vergeet ook niet complimenten voor de 100% in ontvangst te nemen in plaats van ze af te zwakken.
   

 • Volg een cursus of workshop.

  Soms kom je gewoon zelf niet verder. Volg een keer een cursus of een workshop. Waarschijnlijk weet je lerares net dat ene trucje waar je zelf niet opkomt. Of het trucje waardoor het ineens 10 keer gemakkelijker gaat.

  Naast kennis leer je ook mede hobbyisten kennen, die te maken hebben met dezelfde frustraties, waardoor je merkt dat je echt niet de enige bent. Je kunt elkaar dus motiveren en wellicht ook gewoon helpen.
   

 • Ga voor kwaliteit in materialen

  Niet zo verleidelijk als een goedkope stof als je nog niet zo bedreven bent, want mocht het dan misgaan dan gooi je tenminste niet zoveel geld weg. Eigenlijk bepaal je hiermee al op voorhand je eigen lot. (Ooit gehoord van self fulfilling prophecy, een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen van die voorspelling).

  Gun jezelf dus een mooi en kwalitatief stofje, waardoor je onbewust rustiger aan gaat doen, netter gaat werken of eerder hulp inschakelt.
   

 • Just be happy.

  Last but not least, zorg ervoor dat je het leuk blijft vinden. Het is tenslotte je hobby. Mocht het onverwacht toch mis gaan, geen man overboord. Uiteindelijk is het slechts een stukje stof waarmee wat is misgegaan. Des te groter de euforie als je er wel een ontzettend mooi en gaaf kledingstuk van hebt gemaakt.  

 

Keep on sewing 🙂

Lfs Linda

 

 

2 reacties

 1. Hoi Linda, nog steeds om je blogs te volgen.
  En inderdaad ik heb in dat ene jaar Naailes zoveel tips meegekregen die ik nog steeds gebruik, hoe vaak ik niet denk, zo zei mijn naai juf het.
  Dank je wel groetjes Lia Koster

  1. Hoi Lia,

   Leuk dat je de blogs nog steeds leest. Ongetwijfeld zul je daar ook nog het nodig uit kunnen halen. En fijn dat ik je in één jaar toch nog een hoop heb mee kunnen geven, daar doen we het tenslotte voor.
   Met vriendelijke groeten, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.