anydress logo zwart
Menu
Blog, onderhouden wollen kleding

Hoe zorg jij ervoor dat je Winterse Wollen naaiprojecten netjes blijven?

Want als je die zelfgebreide of genaaide wollen trui in de wasmachine gooit, wil je wel graag dat hij er NIET als naveltruitje uitkomt. Of dat je dochter hem ineens past!

Alles valt of staat met de juiste verzorging, maar af en toe moet die zelfgebreide trui  of zelf genaaide jurk toch wel eens gewassen worden.

Zelfreinigend

Wat velen echter niet weten, is dat WOL een zelfreinigend materiaal is. En dus helemaal niet zo vaak gewassen hoeft te worden. Wol bevat lanoline (het natuurlijke vet uit de vacht) en dit zorgt ervoor dat water, nare geurtjes en vuil niet in de vezel trekken, maar het juist afstoot.

Echter gaan we er dan vanuit dat we het hebben over 100% wol. Helaas blijken de bollen wol en de wollen stof die wij kunnen komen toch vaak een mengsel te zijn.

Opfrissen

Is je wollen kledingstuk nu echt wel toe aan wat verfrissing hang je kledingstuk dan buiten of in de douche (waar je net gedouchte hebt). Vaak is dit al genoeg om jezelf weer fris en fruitig te voelen in je kledingstuk.

Wassen

Moet je kledingstuk toch echt nodig gewassen worden, dan begint het wat lastiger te worden. Hiervoor heb je eigenlijk duidelijke wasvoorschriften nodig, omdat elke wol een andere verwerking, coating of iets dergelijks kan hebben. Nu vind je in een kant en klaar kledingstuk nog wel een waslabel, maar lossen bollen wol?? Of stoffen zeker niet altijd. Bij goede kwaliteit wollen stoffen staat het vermeld in zelfkant.

Omdat het dus zeker niet altijd duidelijk is, is het zaak voorzichtig te werk te gaan. Gebruik daarom sowieso het wolwasprogramma en een wolwasmiddel, dit helpt namelijk mee om de wol vezel te versterken en houd het lanoline gehalte op peil, zodat je wollen kledingstuk langer mooi blijft.

Drogen

Eenmaal gewassen, dan wil je het ook nog drogen. Ook hiervoor geldt ga voorzichtig te werk. Door het gebruik van een wolwasprogramma komt je kleding nog behoorlijk nat uit de wasmachine. Wat betekend dat je het zeker NIET aan de waslijn kunt hangen, want dan zal je kledingstuk volledig uit vorm raken. Wollen kledingstukken moeten plat gedroogd te worden. Duurt wat langer, maar is absoluut de moeite waard, als je wil dat het lekker lang meegaat.

Pillen

Al doe je nog zo voorzichtig met je kledingstuk, pillen zal een wollen kledingstuk altijd. Dat is één van de nadelen van een wollen kledingstuk. Verwijder na iedere draagbeurt en wasbeurt alle pillen met een scheermesje of een speciaal anti pil apparaatje.

In de kledingkast

Heb je nu je kledingstuk gedragen en gewassen dan helpt het ook nog om het netjes in je kast op te bergen. Niet ophangen, maar netjes plat, niet onderop de stapel en ruimte om te kunnen ademen. Ofwel met liefde wegleggen, dan zal de liefde worden terugbetaald en kan je volgende keer weer gewoon in je wollen kledingstuk shinen ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.