Stof vastzetten met spelden voor naaiproject. ‌

Als ik dit eerder had geweten, had ik het dan anders gedaan?

16 jaar ondernemer zijn leert je veel! Ontdek mijn verhaal en hoe je door veranderingen aan te brengen meer balans kunt vinden in je bedrijf.

Inmiddels ben ik al 16 jaar ondernemer. Pfoe, wat ben ik blij dat ik toen niet wist wat er allemaal bij komt kijken! Het is net als een rits inzetten zonder spelden: je weet dat het niet vlekkeloos zal gaan, maar je probeert het toch. Soms vraag ik me af: had ik dingen anders gedaan als ik het van tevoren wist?

Van idee naar maatwerkatelier

Ik begon mijn ondernemersavontuur met een simpel idee en besloot gewoon te starten. Vandaag de dag noemen ze dat ‘start before you’re ready’. Maar het echte verhaal achter mijn start? Ik had een maatwerkatelier, waar ik kleding op maat maakte voor anderen. Alleen… als je begint in een crisistijd, loopt alles niet zo soepel als je hoopt.

Dus schakelde ik over naar bruidskleding. Nog steeds maatwerk, maar dan speciaal voor de bruid. Elke vrouw wil er tenslotte fantastisch uitzien op haar trouwdag, toch? Maar ook dat liep niet zoals gepland. Het was duidelijk: ook dit was niet mijn eindbestemming.

De geboorte van mijn modevakschool

En toen ontdekte ik waar mijn echte passie lag: andere vrouwen leren hoe ze hun eigen kleding op maat kunnen maken. Mijn modevakschool was geboren, en mijn missie was simpel: vrouwen de tools geven om kleding te maken die perfect bij hun eigen maten past.

Mijn bedrijf groeide razendsnel. Waar ik begon met één keer per week lesgeven, gaf ik al snel zeven keer per week naailessen. Vier avonden per week was ik aan het lesgeven, naast de reguliere werkuren. En laten we eerlijk zijn: hard werken heeft nog nooit iemand kwaad gedaan (ik houd mezelf voor dat het je zelfs jong houdt!). Maar in 2023 begon het toch te knagen. Niet het lesgeven op zich – daar haalde ik nog steeds veel voldoening uit – maar mijn energieniveau begon flink te dalen. Ik kon het simpelweg niet meer opbrengen.

De keuze voor balans

Na veel nadenken, besloot ik voor het eerst in 16 jaar écht voor mezelf te kiezen. Ik schrapte de vier avonden live lessen en verving ze door één live online les per week. Een fantastische keuze! In een online les kan ik meer vrouwen tegelijk helpen, en ik werk nog maar één avond per week. Wat een opluchting! Ik voelde me direct weer enthousiast en mijn bedrijf voelde zoveel lichter.

Dus als je me vraagt: “Had ik het anders gedaan als ik dit eerder wist?” Het antwoord is volmondig: ja!

Leer van mijn lessen

Net zoals ik mijn bedrijf heb aangepast, kan een kleine aanpassing ook jouw naaitechnieken verbeteren. Misschien gebruik je nog steeds dezelfde techniek die je ooit hebt geleerd, terwijl er een eenvoudigere of leukere manier is om hetzelfde resultaat te behalen. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken, en uiteindelijk gaat het erom dat je plezier hebt in wat je doet, toch?

Jouw naaitechnieken verbeteren

Net als ik heb ontdekt in mijn bedrijf, geldt ook voor naaien: soms is het tijd voor een nieuwe aanpak. Een andere techniek kan je proces veel prettiger maken, en dat maakt je hobby nóg leuker. Want daar draait het om: genieten van wat je doet!

Mijn vraag aan jou

Hoe zit het bij jou? Neem jij bewust de tijd om iets te veranderen als dat nodig is? Of dat nu in je werk is of tijdens het naaien – wanneer kies jij voor jezelf?

Het ondernemen is als een groot avontuur met pieken en dalen. Wat ik geleerd heb, is dat je soms voor jezelf moet kiezen en moet durven veranderen. Of het nu gaat om je bedrijf of om je naaitechnieken: vernieuwing zorgt vaak voor meer plezier en energie. En dat is het waard!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.