anydress logo zwart
Menu
Nieuwe soorten stoffen

Nieuwe soorten stoffen om mee te naaien.

Door de tijd heen naaien we inmiddels met andere materialen dan dat we dat vroeger deden. Zo naaiden onze moeders voornamelijk met niet rekbare en katoenen stoffen. Hun moeders naaiden zelfs met nog minder luxe, want velen  moesten het met stof doen die gewoon beschikbaar was, zoals bijvoorbeeld gordijnen.

In de tegenwoordige tijd gaan de ontwikkelingen nog veel sneller dan voorheen. En dus worden er ook nieuwe soorten stoffen ontwikkeld. En net als dat je dus trends ziet in kleding, kleuren en lifestyle zijn er dus ook trends in stoffen.

Veel voorradig momenteel

In de nieuwe stoffencollecties zien we momenteel heel veel viscose stoffen. Een lichtgewicht en soepel vallende stof. Uitermate geschikt voor ons aankomende voorjaar en zomer. Viscose heeft nog een groot voordeel, namelijk dat het een natuurlijk materiaal is, maar veel mensen weten is dit niet.

Viscose wordt ook wel kunstzijde genoemd. Dit omdat het de eigenschappen van katoen heeft en het gevoel van zijde. Viscose wordt gemaakt van cellulose uit houtpulp of katoenpulp.

Nieuwe soorten stoffen

Stoffen die je de laatste tijd vaker bij omschrijvingen van kledingstukken ziet staan zijn onder andere Lyocell, Hennep en Tencel.

 • Hennep; De meest bekende van deze drie is Hennep, net als dat we wel kunnen bedenken waar de stof van wordt gemaakt. Want de naam zegt het al, maar niets in minder waar! Het is namelijk een grote verwarring dat Hennep hetzelfde is als Wiet of Marihuana. Het is namelijk het broertje van…. en werdt al duizenden jaren geleden gebruikt voor het maken van kleding en papier.De laatste jaren is Hennep weer in trek vanwege zijn duurzame karakter, het is namelijk 100 % recyclebaar en heeft een relatief schoon productieproces in vergelijking met andere stoffen.
 • Grote voordelen van Hennep zijn:
  • Houdt je koel in de zomer
  • Houdt je warm in de winter
  • Kreukt niet
  • En kleding van Hennep is antibacterieel
 • Lyocell; Wordt gemaakt van cellulose uit houtpulp van eucalyptus- of beukenbomen. En het gebruikte water in het productieproces wordt 100% hergebruikt. Een behoorlijk groen stofje dus. Lyocell is een soepele maar stevige stof en kan in blends stoffen als suede, wol of zijde vervangen. Door de luchtdoorlatendheid blijven vervelende geurtjes niet in de stof achter.
 • Tencel; is een 100% natuurlijk materiaal en wordt ook nog eens duurzaam geproduceerd. Geen wonder dat er steeds meer interesse ontstaat in deze stof. Het heeft dezelfde kenmerken als Lyocell en dat is ook niet verwonderlijk, want eigenlijk is het hetzelfde materiaal. Alleen wordt het als Tencel in de markt gezet. Tencel wordt in een gesloten cirkel geproduceerd, wat betekend dat alle middelen en al het water voor 99% wordt recyclet of hergebruikt. Mede door de woorden duurzaam, gesloten cirkel, groen en natuurlijk wordt deze stof steeds meer gevraagd.

Duurzaamheid

Inmiddels weten we allemaal wel dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. De ontwikkeling van schone en duurzame stoffen zal dan ook de komende jaren nog doorgaan en is absoluut een pré.

Wij als (hobby) naaister kunnen ons steentje daar natuurlijk aan bijdragen, door onze eigen slow fashion te maken in één van de bovengenoemde stoffen. En vaak gaan onze eigen gemaakte kledingstukken ook langer mee, omdat ze op onze eigen maten gemaakt zijn, naar onze eigen wensen en omdat we trots zijn op ons resultaat. En dat doe je nu net iets minder gemakkelijk weg dan een gekocht high fashion stuk.

Lfs Linda

Voor de benodigde informatie over de nieuwe stofsoorten heb ik de site van www.houseofu.com geraadpleegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

meer zoals dit:

Ebook naaiwijzer

E-BOOK: 5 VEEL VOORKOMENDE FOUTEN!

WAAROM JOUW ZELF GENAAIDE KLEDING NIET STAAT.