Leuke vraag in een facebookgroep, weet jij het antwoord?

Leuke vraag blog

Leuke vraag?

Om een beetje bij te houden wat er zo speelt in de wereld van het hobbynaaien, volg ik een aantal groepen via Facebook, bijvoorbeeld zelf kleding maken, kleding maken is leuk en naaien voor vriendinnen. In deze groepen delen enthousiaste naaisters hun gemaakte stukken, stellen elkaar vragen en proberen elkaar verder op weg te helpen.

Nu verscheen er onlangs in 1 van deze groepen een vraag. Het eerste wat ik bij deze vraag dacht was, volgens mij vragen veel meer naaisters zich dit af, inclusief mijn eigen cursisten.

De vraag? Wie heeft er tips om het verwerken van voile stoffen te vereenvoudigen?

Vol enthousiasme heb ik de vraag gevolgd om te zien wat er voor antwoorden te voorschijn kwamen. Waarna ik ook op internet ben gaan zoeken welke tips ik nog meer kon vinden. Dit blog is dus een samensmelting van diverse tips van verschillende mensen. Welke ik slechts in 1 document heb samengebracht om met name mijn eigen cursisten te informeren. Zo zijn onderstaande tips afkomstig uit de groep zelf kleding maken, een blog van Maak het met Rachel en Spiegelstiksels.

Het antwoord

De antwoorden op deze vragen zijn in een aantal subcategorieen te verdelen:

 • Patronen
  – Kies eenvoudige patronen voor het verwerken van voile of gladde stoffen, zeker als je nog niet zo’n ervaren naaister bent.
  – Probeer geen ingewikkelde verwerkingen uit.
 • Stofleggen/Knippen
  – Leg je stof open, zodat je maar 1 laag tegelijk knipt.
  – Verstevig eventueel je stof met spuitbussen stijfsel.
  – Zorg dat je stof goed recht van draad ligt.
  – Zorg voor voldoende werkruimte waar je omheen kunt lopen.
  – Leg je stof eventueel eerst netjes op een molton, tussen twee lagen dunne katoen, of tussen zijdepapier voordat je gaat  knippen.
  – Speld je stof niet, maar gebruik gewichtjes.
  – Knip niet, maar gebruik een rolmes.
 • Naaien
  – Speld zoveel mogelijk in de naadwaarde om gaatje te voorkomen.
  – Stik met een dunne scherpe nieuwe naald. Veel mensen hebben de neiging hun naald net zo lang te gebruiken totdat hij breekt.
  – Stik na het inrijgen van je machine eerst een proeflapje.
  – Gebruik een wat grotere steek dan normaal bv 3-3.5-4
  – Gebruik een machine met dubbeltransport zodat de stof niet kan gaan schuiven.  Naai alle naden 1 kant uit.
 • Afwerken
  – Strijk of pers altijd met een doek tussen je stof en het ijzer.
  – Strijk de naden eerst plat en vervolgens open.
  – Werk indien mogelijk met Engelse naden in verband met het doorschijnen, een babylock is ook erg geschikt.
  – Laat je kledingstuk eerst een nachtje uithangen voordat je gaat zomen.  

Wat ik persoonlijk vindt bij dun en glad materiaal is dat je vooral de tijd en de rust moet hebben om aan je werkstuk te werken. Heb je stress, leg het dan opzij en ga een ander moment verder. Je moet in de gelegenheid zijn rustig en met veel aandacht te werk te gaan.

Nu kan het zo maar zijn, dat jij nog een ultieme tip hebt welke in dit lijstje ontbreekt. Laat het mij en ons (medelezers) dan weten in het commentaarveld, zodat we er allemaal van kunnen leren.

En anders, veel succes met het verwerken van je voile stof. Show je ons het resultaat?

 

Lfs

Linda

4 reacties op “Leuke vraag in een facebookgroep, weet jij het antwoord?

 1. Klaas vd Leij zegt:

  Om te voorkomen dat het begin en eind van de naad in de steekplaat verdwijnen, kun je bij sommige machines een speciaal 1-gats steekplaat gebruiken. Het gat onder de naald is dan zo klein dat de stof hier niet in kan trekken. Je kunt nu alleen recht steken naaien, bij zigzaggen breekt natuurlijk de naald. Geen zin om zo'n steekplaat aan te schaffen? Dan kun je een stukje vlieseline stik-en-trek aan het begin en eind tussen de stof en de steekplaat leggen. Deze scheurbare vlieseline geeft tijdelijk een stevige ondergrond. Na het stikken voorzichtig wegscheuren. Schijnt ook te werken met een stukje patroonpapier.

 2. Judith zegt:

  Hoi , ik ben ook lekker aan het naaien, ben lekker aan het uitproberen. Maar nu ben ik iets tegen gekomen wat ik vraag wil namaken . Maar heb geen idee hoe ik die naar krijg. Ik kan geen foto sturen zie ik. Maar dacht misschien kunt u mij helpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anydress.nl gebruikt geanonimiseerde analytische cookies, mogen we ook onze marketing cookies in je browser plaatsen om de website en ons aanbod nog beter te maken? Klik dan snel op 'Akkoord'