Als je zelf je kleding wilt maken, omdat dat veel leuker is dan kleding kopen, kun je hiervoor natuurlijk gebruik maken van standaard patronen uit de bladen. Maar wanneer je in staat bent om zelf een patroon te tekenen is het mogelijk je eigen patronen te maken, op je eigen maten en met je eigen ideeën. Daardoor ben je verzekerd van een uniek kledingstuk met jouw eigen pasvorm.
Nu is niet iedereen in de gelegenheid om op les te komen. Dit kan verschillende redenen hebben, wellicht komt het tijdstip van de lessen niet overeen met jouw agenda, werk je onregelmatig of heb je geen vervoer om naar de lessen te komen. Dan is de ZELFSTUDIE jouw OPLOSSING. In deze zelfstudie module patroontekenen Mouwen en Kragen leer je door een stap voor stap uitleg met voorbeeldtekeningen het tekenen van verschillende mouw en kraag soorten.
Deze module bevat de volgende onderdelen:
- Maatnemen
- Pofmouw
- Bishopmouw
- Kapmouw
- Klokmouw
- Tulpmouw
- Raglanmouw
- Aangeknipte mouw
- V-hals
- Col
- Vierkante hals
- Overslag hals
- Boothals
- Ronde hals
- Mandarin kraag
- Valhals
- Strapless
- Stretchmaatje
Tekenmaterialen:
Wil je ook nog gelijk de juiste gereedschappen in huis hebben voor het tekenen. Bestel dan gelijk het Basis Tekenpakket en wij sturen het zo snel mogelijk naar je toe.
Inhoud: Schaalmaatje, 4-kleuren pen, vulpotlood, gumpotlood, geo-driehoek
Werkwijze:
– Om dit proces zoveel mogelijk te vergemakkelijken, raden we je aan om te beginnen met het gebruiken van de standaard maten op 1/4e schaal. Maak gebruik van een schaalmaatje zodat je niet alle lengtes door vier hoeft te delen. Nadat je de Mouw of kraag naar keuze op schaal hebt getekend in de standaard maten, teken je hem nog een keer met je eigen maten.
– Lukt dit goed? Dan ben je klaar om hem in het groot te tekenen. Het vel waar je getekende mouw of kraag op staat, noemen we de ‘grondopstelling’. Knip dit vel niet uit maar neem in de plaats daarvan het patroon over op een ander stuk papier. Mocht je aanpassingen moeten maken na de doorpas, kun je die doorvoeren op de grondopstelling, eventueel in een andere kleur zoals groen of roze. Zo blijft je basis zuiver.
– Omdat het lichaam van iedereen anders is, is het slim om eerst een proefmodel te maken van een kledingstuk met de gekozen mouw en/of kraag.
– Zodra je tevreden bent met het resultaat van het proefmodel en eventuele aanpassingen zijn doorgevoerd op het grondpatroon, kun je de kraag en/of mouw maken.
Methode: Rotterdamse Snijschool